Wouter Zaalberg

7 feb | 15 apr 2022

Ooit was Heerlen het hart van een bloeiende mijnindustrie. Met duizenden mannen tegelijk daalden de koempels (mijnwerkers) af in het ondergrondse, om de kolen te winnen waar de rest van Nederland op draaide.
De mijnbouw verschafte de regio welvaart, een duidelijke identiteit en hechte gemeenschappen.
Toen de Mijnen verdwenen werd alles anders. Duizenden raakten hun baan kwijt, er heerste armoede en alles wat met de mijnbouw te maken had gehad werd gesloopt.
De Amsterdamse fotograaf Wouter Zaalberg (36) reisde twee jaar door de voormalig mijnstreek, op zoek naar personen, landschappen en voorwerpen die ons vertellen hoe de mijnbouw het gebied en de mens heeft gevormd, en op welke manier dat verleden nog aanwezig is in het heden. Soms als een fysieke aandoening, zoals de mijnwerker met de gebroken rug, soms als industrieel monument, soms als bron van trots, soms als gekoesterde traditie.

Kunsttraject-etalages
In de Bentinckstraat 23/25, Cliffordstraat 10/16 en in de onderdoorgang Limburg van Stirumstraat/J.M. Kemperstraat zijn foto’s te zien van de laatste periode van de mijnbouw, 1965 tot 1974.

Klik hier voor meer toelichting bij de 8 foto’s die te zien zijn in de onderdoorgang Limburg van Stirumstraat/J.M. Kemperstraat.
 

uitnodiging


www.wouterzaalberg.nl
www.toendemijnenverdwenen.nl