Anja Sijben

6 apr | 15 jun 2024

anjaBeeldend kunstenaar Anja Sijben (Neer, 1966) werkt aan een serie tekeningen waarbij ze de dagelijkse krant als uitgangspunt neemt. Zij verwerkt elementen van foto’s van één dag in collagevormige tekeningen. Het nieuws uit de realiteit wordt getransformeerd via een intuïtieve werkproces waarbij het onderbewuste vrij spel krijgt. Zo ontstaan fantasierijke, visueel aantrekkelijke beelden.

Het draait bij Anja om het doorgronden en verbeelden van het innerlijk leven van mensen.
Het gedrag van mensen en dieren observeren, analyseren en visualiseren vindt Anja fascinerend. In haar onderzoek focust zij op het grensvlak van het onbewuste en bewuste; datgene wat je misschien niet direct ziet maar wel voelt, zichtbaar maken. Een gedachte resulteert in een houding, een object in de omgeving geeft de mens in beeld een nieuwe betekenis. Afgelopen jaren zijn de onderwerpen in kranten ingewikkelder, zwaarder geworden. Wat vertellen ze? Foto’s uit de krant zijn in deze serie getransformeerd in collage-achtige fantasietekeningen op papier, een eigen wereld, een beeld van één dag creërend, hoop en wensen visualiserend. “Wellicht dat andere mensen mijn dag willen lezen”.

Anja Sijben (1966) woont en werkt in Amsterdam. Zij studeerde af (2005) aan de NAU in Utrecht. Zij realiseerde verschillende projecten waaronder een ideale man residentie, een serie tekeningen en een boek, een 100 portretten installatie en art community projecten in Nederland en Nigeria. Daarnaast is zij curator van VDHP exposities in Amsterdam.

Kunsttraject-etalages
Van der Hoopstraat 89
J.M. Kemperstraat 121 en 140
Van Hallstraat 13 en 31

uitnodiging

 

www.anjasijben.com