Valerie van Leersum

8 dec | 10 feb 2020

Het Stenen Hoofd is een van de laatste ongecultiveerde plekken in het centrum van Amsterdam. Het werd in 1902 gebouwd als aanlegsteiger voor schepen. Nadat in de jaren zeventig de gebouwen die er stonden werden afgebroken, werd Het Stenen Hoofd een prettig oningevulde plek. De unieke plantengroei – er groeien drie soorten zeldzame varens – heeft er aan bijgedragen dat Het Stenen Hoofd nooit bebouwd is.

Stenen Hoofd panExcursie Het Stenen Hoofd
Op zondag 8 december om 15.00 uur begint de expositie van Valerie van Leersum met een excursie op en rond Het Stenen Hoofd. Startpunt is Eline’s Kiosk, Silodam 460. Stads-botanist Claud Biemans en buurtbewoner Aly Cnossen zullen vertellen over de geschiedenis van deze plek en de plantengroei. De deelnemers wordt gevraagd om weggegooide en verloren voorwerpen te verzamelen, die later deel zullen worden van de kunstwerken in de etalages.

Soep en film in Veem

De excursie eindigt in Veem, House for Performance, Van Diemenstraat 408-410, met soep en een film verzorgd door Jeffrey’s Underground Cinema. 

Expositie Kunsttraject-etalages.
Vanaf 8 december zal Valerie van Leersum in de etalages 6 silhouetten van Het Stenen Hoofd stap voor stap gaan ‘aankleden’ met kunstwerken, gemaakt van de op Het Stenen Hoofd gevonden voorwerpen. Deze expositie is een vervolg op twee eerdere projecten van Valerie over de verandering van industriële en haven-gebieden en de waarde van niet-ontworpen plekken in de stad.

Finissage/rondleiding
Er is een rondleiding door de kunstenaar langs de etalages op zondag 2 februari om 15.30 uur, verzamelen bij de Kunsttafel op het Zoutkeetsplein.
De silhouetten van Het Stenen Hoofd zijn dag en nacht in zes etalages te zien:
• Dirk Hartoghstraat 41 en 45,
• Van Heemskerckstraat 42 en 46,
• Roggeveenstraat 109 en 165.

uitnodiging