Doina Kraal en Roger Cremers

11 dec | 6 mrt 2023

Kunstenaars Roger Cremers en Doina Kraal delen een fascinatie voor voorwerpen met een geschiedenis. Voor hun tentoonstelling in de Zeeheldenbuurt maakten zij een keuze uit de spullen die Oma Lola, de grootmoeder van Kraal, haar in 2009 naliet. De dingenwereld waar Lola zich mee omringde bestond voor een groot deel uit voorwerpen die niemand anders de moeite waard zou vinden om te bewaren: vergeten speelgoed, opgedroogde make-up, gebroken porselein of gescheurde stukken stof. Recyclen was haar favoriete bezigheid. Ze vond het leuk om de handigheid, de waarde, maar ook de schoonheid van deze voorwerpen te benadrukken en voor veel voorwerpen bedacht ze een nieuwe bestemming. Nadat Lola overleed, besloot Doina juist die voorwerpen te bewaren die een ander zou weggooien. Juist die dingen moesten overleven.


In hun werk Emporium of Obsolete Things hebben Cremers en Kraal een selectie van de bewaarde objecten een nieuw leven gegeven. De kunstenaars hebben doorkijkjes gecreëerd,
waarachter de objecten zijn geëtaleerd als mysterieuze schatten. Ze hebben geen functie meer, maar vertellen wel een verhaal. Door objecten toe te voegen, of bepaalde combinaties van spullen te maken, ontstaan nieuwe situaties en daarmee nieuwe betekenissen.

Opening en rondleiding
Rondleiding door de kunstenaars op zondag 11 december, 15.30 uur, verzamelen op het Zoutkeetsplein

De Kunsttraject-etalages
Het werk is dag en nacht te zien in de volgende etalages:
Dirk Hartoghstraat 41, 45
Van Heemskerckstraat 42, 46
Roggeveenstraat 109, 165

uitnodiging