Mark Rammers

28 sep | 29 nov 2021

Albanie Kunst Traject 5De jonge fotograaf Mark Rammers bezocht deze zomer het Noordoosten van Albanië. Volgens de legende creëerde Satan hier op De Zevende Dag een woeste bergketen. In dit ruige gebied is het leven van de lokale bewoners gebaseerd op de oeroude wetten van de Kanun, waarvan eer en gastvrijheid de belangrijkste pijlers zijn. Die tradities staan echter onder grote druk. Het gebrek aan perspectief in dit gebied drijft vele inwoners naar de grote stad of het buitenland, op zoek naar werk en studie. En zo dreigen de gewoontes definitief verloren te gaan.


De hoop van een deel van de achterblijvers is nu gevestigd op avontuurlijk toerisme. Gesteund door de excentrieke Amerikaanse activist/ondernemer Catherine Bohne, proberen enkele lokale ondernemers op een verantwoorde manier reizigers aan te trekken om de ongeëvenaarde Albanese gastvrijheid te komen ervaren. Maar hoe voorkom je dat lokale cultuur uiteindelijk een karikatuur wordt, uitsluitend om de reiziger te vermaken? 

Klik hier voor meer informatie 


‘De Zevende Dag’ van Mark Rammers is te zien in de etalages van Bentinckstraat 23/25 en in de onderdoorgang in de J. M. Kemperstraat.

uitnodiging