Frank Creton en Lelani Lewis

4 jun | 2 jul 2023

ketikotiIn deze Kunsttraject-etalage is een werk van de Surinaamse beeldend kunstenaar Frank Creton te zien.

Dit werk is onderdeel van een tentoonstelling die Buro Stedelijk, Atelier Code Noir van Lelani Lewis, Frank Creton en Kunsttraject samen organiseren, ter gelegenheid van de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij Keti Koti (het verbreken van de ketenen in het Sartongo, de taal van Suriname).

Frank Creton schildert scènes die hij zich herinnert uit zijn jeugd in Paramaribo. Opvallend is dat hij daarbij vaak mensen en hun relatie met voedsel schildert. Op de markt, in de keuken of tijdens een maaltijd. Frank Creton laat zien hoe voedsel verbonden is met ons leven en daardoor met de cultuur. Zo maakt hij ons, door het geschilderde voedsel, de verschillende ingrediënten, deelgenoot van de rijke culturele geschiedenis van zijn geboorteland Suriname.

Ook Lelani Lewis laat met haar objecten zien hoe door de geschiedenis heen voedsel is gebruikt. Niet alleen als een middel tot onderdrukking maar ook als een middel tot bevrijding.

Het lijkt daarom niet meer dan passend om een gebeurtenis als Keti Koti te herdenken met een tentoonstelling die de gelaagde relatie onderzoekt tussen voedsel en de geschiedenis van tot slaaf gemaakten, herdenking, viering en lokale gemeenschap.

Het werk van Frank Creton en Lelani Lewis is behalve in de Kunsttrajectetalages in de Van Hogendorpstraat 205, Van Boetzelaerstraat 80 en 92 en Groen van Prinstererstraat 61 ook te zien in het oostelijke meterhuisje in het Westerpark.

Deze tentoonstelling is onderdeel van een maand-durende manifestatie in Westerpark.

Voor informatie over alle activiteiten: www.ketikotiwesterpark.nl

 

uitnodiging